50 jaar geleden ontstond Jeugdclub LAPWERK

Al in 1971 waren Dominique Baeyens, Florent De Baerdemaeker, Luc De Rooms, Edwin Dubois, Marc Huylebroeck, Marc Nieuwlandt, Nadine Thyssens, Guido Van Cauwelaert en Luc Van den Brandt met een jeugdclub gestart in de kelder onder het podium van de parochiezaal.

Met de platendraaier van Luc Van den Brandt werd er muziek gespeeld. Om wat geld in de kas te krijgen organiseerden ze een T-Dansant in zaal Marina, een volleybaltornooi en een Dj-wedstrijd. Zo konden ze een pingpongtafel en een tafelvoetbal aankopen en de inrichting van het lokaal vernieuwen.

In de jeugdhuiskelder waren de meisjes en jongens van (V)KAJ, die in het parochiehuis vergaderden, al snel trouwe leden. Ook dj Jos Decelle kwam er al eens een plaatje draaien.

In 1974 sloten Louis De Geyndt en Willy Huylebroeck, die ook op zoek waren naar een jeugdhuislokaal, zich bij de groep aan, en werd de club LAPWERK gedoopt.

Wat later startten echter de verbouwingswerken van de parochiezaal en moest de club op zoek naar een nieuw onderdak. Guido kwam in contact met de eigenaar van het Hof ten Berg, die zich verzette tegen een onteigening voor de bouw van sociale woningen, en aan de jeugdclub voorstelde om er haar intrek in te nemen.

Op zondag 4 april 1976 werden de deuren van Hof ten Berg geopend. De dagen ervoor was er in ijltempo en met veel improvisatie gewerkt aan de inrichting van de lokalen. Het initiatief was een succes. Met Sinksen zat er meer volk op de binnenkoer dan op de kermis. Het jonge volk nam ook deel aan de bloemenstoet en oogstte succes met de uitbeelding van het boerenleven op Hof ten Berg. 

De binnenkoer van Hof ten Berg was de volgende jaren het toneel van Vlaamse kermissen, fuiven met GAMMA 2000, optredens van Kris De Bruyne, Roland (van de Blues Workshop) en vrij podia. Ook Jan De Wilde en Raymond van het Groenewoud waren er te gast.

Drie jaar later moest de club opnieuw op zoek naar een nieuw lokaal.

Schepen Dielens liet het dakloze jeugdhuis, ondanks een negatieve beslissing van het schepencollege, intrekken in het door de gemeente aangekochte café Keizershof (gewezen café van Fil D’hoe) naast het Ontmoetingscentrum De Ploter, maar burgemeester Platteau liet het café weer ontruimen.

Het duurde tot 1981 tot dat werd gevonden. In de Dreef was café Pajottenland failliet gegaan en zo kon Lapwerk daar zijn intrek nemen. Lapwerk werd toen ook erkend als Jeugdhuis door de Vlaamse Gemeenschap en kreeg nu een jaarlijkse subsidie. Naast de oude garde diende zich hier ook een nieuwe punkgeneratie aan (CHAOS noemden ze zich).

Doordat er een einde kwam aan het brouwerijcontract moest het jeugdhuis opnieuw op zoek. Er werd dan maar gestart met het zelf bouwen van een lokaal achter het sportcomplex. Met beperkte middelen realiseerden de jongeren op enkele jaren het nieuwe jeugdhuis.

Sinds Lapwerk ontstond, sloten heel wat nieuwe bestuursleden zich aan: Raymond Cardoen [+], Florent De Baerdemaecker [+], Andre De Gieter [+], Marc Huylebroeck (+), Jan van Diest, Maryse en Sigrid Meyts, Walter De Vos, Irene Van Humbeeck, Jan en Paul Van der Putten en Ronald Parys. We vergeten hier zeker nog wat mensen.

Op zaterdag 31.08.2024 keren zij fysiek terug in de tijd.

Discobar Gamma 2000 zal vanaf 19.30 uur een ‘old school’ T-Dansant spelen in het Ternatse domein ‘Sint-Anneke’ (gratis inkom, iedereen welkom).

Foto van links naar rechts: Erik Huybrecht, Luc Meert (staat in het zonnetje), Danny Decelle, Guido Van Cauwelaert, Ronald Parys, Jos Decelle, Walter De Vos. Onderaan de drie dames: Maryse Meyts, Sigrid Meyts (geniet van de zon) en Nadine Thysens.

Belleman