Als thuiskomen voor Jens

Jens Platteau, zoon van Ivo, deelt een passie met zijn vader: toneel. Tijdens ons gesprek tintelen de oogjes, de passie is onmiskenbaar aanwezig. Reden genoeg om jullie te laten meegenieten. Lees maar verder.

Eindregie van opleiding

Toneel Tijl heeft een nieuwe productie op stapel staan einde deze maand: “Tweeduister”, een stuk gebaseerd op een Grieks mythologisch gegeven. De mooie god Apollo die langskomt, de “ubris” of overmoed van de mens en de dood die op de loer ligt. Alle wezenlijke elementen voor een boeiend spel zijn aanwezig.

Regisseur van dit: de jonge Jens Platteau een geboren en getogen Lombekenaar. Aanvankelijk bijna verloren voor de edele kunst want hij ging handelswetenschappen studeren en hiermee aan de slag. Maar het bloed kruipt tenslotte waar het niet gaan kan en Jens besloot resoluut zijn leven om te gooien en te kiezen voor het theater.

Na een jaar vooropleiding, Kreeg Jens de toelating om zich in te schrijven aan de toneelacademie van Maastricht, een school met een reputatie. Het werd de deeltijdse opleiding docent/regisseur waarvan hij in juni zijn diploma behaalt. Als sluitstuk van de school dient hij een eindregie te doen, hij koos hiervoor Toneelgroep Tijl en het hogervermelde stuk “Tweeduister”. Jens kent de kwaliteit van het gezelschap, hij stond met hen op de planken. Nu dus hier ook zijn eerste regie, het voelt speciaal aan.

Samen zoekend op de planken

In eerste instantie dacht ik: jep! een tof gegeven de zoon die de vader (Ivo) gaat regisseren! Doch wat blijkt Ivo speelt niet mee! Misschien maar goed, dat er geen vodden van komen...?

Voor Jens is het een speciaal gegeven deze groep die hij toch vrij goed kent en waarvan hij de sterkte waardeert, gaan regieleiding geven. Het vergt een aanpak waarbij Jens uitgaat van de sterkte van de speler en niet van het stuk. Als regisseur pretendeert hij “het niet te weten”, hij gaat samen met de spelers op zoek naar het verhaal en hoe dit moet neergezet worden. De verantwoordelijkheid voor de speler is op deze manier groter. Durven zoeken en tegelijkertijd toch leiden, het is niet iedereen gegeven, Jens durft het aan. Deze manier van werken brengt mee dat hij zich als regisseur minder “eenzaam” voelt maar nauwer betrokken bij de groep.

De productie neemt zes maanden in beslag, keuze van het stuk inbegrepen. Voor Jens overheerst het groot “thuiskomen-gevoel” als hij de binnen de muren van de Ploter deze groep regisseert.

Als deeltijds docent vindt Jens nog de tijd om andere plannen te maken. Jeugdtheater geeft hem hier extra mogelijkheden. Hij gaat ook, samen met collega’s, een eigen gezelschap oprichten “Cie. Augustus”. Daarnaast werkt hij ook aan een versie van “Hansje en Grietje”, dat een spel moet worden tussen toneel en opera. Tineke van Ingelgem, de echtgenote van Tom Bracke, die ook meespeelt in “Tweeduister”, werkt hier mee. Zij is een operasopraan die een internationale reputatie geniet.

Voor Jens opnieuw een bijkomende kans om de grenzen van de creativiteit te gaan opzoeken. De oogjes blinken als hij uit de zetel komt. Hij moet naar de toneelzaal, de spelers van Tijl wachten op hem. Admetus en Apollo laat je niet wachten…

“Tweeduister” door toneelgroep Tijl in een regie van Jens kunnen jullie in de Ploter gaan bekijken op 27,28 en 29 april, telkens om 20 u. Tickets kosten 10 euro en kan je bestellen via de site van de Ploter.be

Belleman