Boek 400 jaar Jezuïetenonderwijs in Aalst
“Zoals blijkt uit een verslag van 8 augustus 1619 engageerde het Aalsterse stadsbestuur zich onder leiding van burgemeester Filip Du Bosch en de Aalsterse raadspensionaris Romaan De Visschere om een jaarlijkse subsidie van 1200 gulden te voorzien voor de organisatie van het onderwijs en de bijhorende apostolaatsactiviteiten. Op 27 maart 1620 kwamen de eerste paters naar Aalst. Jan Mutsaert en Egidius Tennier uit Antwerpen en Philippus Faustijn uit Leuven moesten er de stichting voorbereiden tijdens hun verblijf bij deken Jacobus Beeckmans. In een door de stad gepacht huis in de Nieuwstraat werd de scola elementaria of voorbereidende klas op de humaniora opgestart.”
Op basis van een archiefstuk van de Nederduitse Provincie der Jezuïeten (nr. 1891 ARA-Antwerpen) kon eindredacteur Dirk Podevijn, één van de 43 auteurs, bijgaande bevindingen neerschrijven in het nieuwe boek “Amar y servir, 400 jaar Jezuïetencollege in Aalst”.
AMAR Y SERVIR vertelt enkele merkwaardige histories van het Sint-Jozefscollege, de oudste school in het Aalsterse. Vele van deze pinpoints maken deel uit van het collectief geheugen en het dagelijks leven in de school nu. Wie dit boek leest, zal zich haar of zijn collegetijd bewuster herinneren of beleven. Voor wie de school niet kent, is het een uitnodiging om kennis te maken met ‘een traditie met toekomst’. De bijdragen in dit boek zijn evenwichtig over 400 jaar traditie gespreid en behandelen maatschappelijke onderwerpen die verband houden met dit jezuïetencollege. Ze illustreren op de meest uiteenlopende wijze de ontwikkeling van het college met aandacht voor religieuze, wetenschappelijke, politieke, sociale, economische en kunstzinnige thema’s.
Via alledaagse en bijzondere objecten zoals een plan, een schilderij, een vlag, een monstrans, een wapenschild, een ets, een foto of een krantenartikel maakt de lezer kennis met de rijke geschiedenis van het Sint-Jozefscollege. Dit boek krijgt vorm dankzij de medewerking van 43 auteurs. Jezuïeten, oud-leerlingen, externe specialisten, directieleden en leerkrachten engageerden zich vanuit hun specifieke vorming en dagelijkse beroepspraktijk. Ze behandelen de verschillende domeinen van de samenleving op een professionele manier en nemen je mee voor een wandeling door de collegewereld van een wereldcollege.
Het boek telt 144 pagina’s en 64 illustraties, formaat gesloten 165-220 mm. Wie het wenst te bestellen stort 20 euro op rekening BE71 4325 0550 8169 van het Sint-Jozefscollege Aalst met vermelding van BOEK 400, naam en adres. Het wordt opgestuurd voor een meerprijs van 5 euro.
Johan Van Gestel