Fontein/kunstwerk moet de bekroning worden voor nieuw Ternats gemeentehuis
Wie het nieuwe gemeentehuis van Ternat bezoekt, stelt twee zaken vas
Vooreerst gaat het om een mooi eigentijds en functioneel gebouw dat klasse uitstraalt. Criticasters zullen zeggen het is duur en te laat gezet.
Anderen zijn tevreden met het totaalconcept en het ontwerp van dit gebouw dat meteen ook zorgt voor een nieuwe bib en een vernieuwde dienstverlening aan de burger. Lekker koken kost nu eenmaal altijd geld.Nadien stellen de bezoekers ook vast dat er nog wat omgevingswerken dienen uitgevoerd op en rond het nieuwe plein voor het gemeentehuis. Hier is men nu volop mee bezig. Kers op de spreekwoordelijke taart wordt het kunstwerk in het waterbassin links van de ingang.
Ternat krijgt zo zijn eerste openbare fontein en wat voor één! Kunstenaar Alex Ketele, uit Ternat, ontwierp deze fontein. Hij staat ook zelf in voor de technische realisatie ervan. Een huzarenstukje zo moge blijken uit de verschillende foto’s die je bij deze tekst op de Bellemanpagina vindt.
Reden voor jullie Belleman om een gesprek te hebben met deze rasartiest in zijn atelier.
Over zijn werk is hij uitvoerig, over zijn eigen persoon veel minder. Nochtans is deze man een internationaal gerespecteerd artiest die weg kan met een variatie aan materialen. Glas en metaal genieten zijn speciale voorkeur. Hij werkt in opdracht van gereputeerde internationale instellingen en bedrijven. De opdracht in Ternat is voor Alex een gewaardeerde erkenning, de spreuk indachtig ’ sant in eigen land…’
Van bij het begin van ons gesprek beseft Belleman dat Alex een zeer gedreven man is. Een geïnspireerde artiest die overloopt van ideeën en zijn omgeving weet te begeesteren maar tegelijkertijd ook een vakman die uiteenlopende technieken beheerst.
“Il a du métier” is het minste wat men kan zeggen. Van het eerste idee en schets tot de laatste las van dit imposante werk (3 meter hoog) gebeurt door Alex. Soms is er hulp nodig, gezien de omvang van het kunstwerk. Nieuwe uitdaging voor Alex was een gepast watergordijn creëren, dit op zich vergt al wat rekenwerk.
Basisidee is de kaart van het grondgebied van Ternat waarbij de verschillende verbindingswegen die Ternat doorkruisen uiteindelijk de basisvorm gaan uitmaken van de fontein. De drukte waar elke Ternattenaar elke dag last van heeft verheven tot kunst.
Tegelijkertijd Ternat als drie-eenheid (drie deelgemeenten) die vervlochten zijn met mekaar. Ternat ook als poort naar het Pajottenland. Deze symboliek wordt perfect uitgewerkt in geborsteld staal 2 meter breed en 3 meter hoog. Het geheel krijgt een watergordijn dat apart gestuurd wordt en centraal staat in een groot bassin tussen het oud en het nieuw gemeentehuis: een spreekwoordelijke brug.
De plaatsing van de fontein is misschien het ideale moment om het veelzijdige werk van Alex Ketele in Ternat onder ruimere aandacht te brengen. Een mooier kader dan het nieuwe gemeentehuis is ondenkbaar.
Belleman