Steen & groen, samen vandoen
Wie naar het recyclagepark van Ternat komt, ziet dat er iets verderop veel veranderd is. Ingrijpende werken veranderen deze gemeentelijke site. Het wordt een eigentijds en ecologisch verantwoord project. Tijd voor Belleman om de schrijfstok ter hand te nemen!
Steenbakkerij waar geschoten werd
De oude steenbakkerij van Wambeek werd vorig jaar afgebroken. Een gebouw dat niet direct geschikt was voor een functie als gemeentelijk arsenaal. In 1974 kwam de “federatie” van gemeenten in het bezit van dit terrein. Met de fusie in 1976 nam Ternat over en bracht er de buitendiensten in onder.
Het was wat behelpen met deze gebouwen die voor een ander doel werden gebouwd. Op een bepaald moment werd de eigenlijke steenbakkerij zelfs een schietstand voor de toenmalige politie en Rijkswacht. Als werkplaats of opslagplaats waren de mogelijkheden te beperkt, dus laat ze er (voorlopig) maar knallen, moet men in Ternat toen hebben gedacht.
Nu het gebouw is afgebroken en de site anders kan bekeken, is het duidelijk dat er hier wat mogelijkheden zijn voor de gemeentelijke diensten. David Dooms vertelt dit enthousiast aan Belleman. David volgt samen met diensthoofd Gunther Bultereys en schepen Wachtelaer deze werken op. Het is de intercommunale Haviland die bouwt in opdracht van Ternat.
Eigentijds en ecologisch
De buitendiensten beschikken op dit moment over werfburelen die ook de refter en het sanitair insluiten. Deze blijven nog hun dienst doen. Intussen wordt het terrein klaar gemaakt voor een nieuw gemeentelijk arsenaal van meer dan 1000 m². Het ontwerp is het resultaat van een wedstrijd die werd uitgeschreven.
Naast een grote opslagruimte is er in dit gebouw ook plaats voor een schrijnwerkerij en een atelier voor metaalbewerking. De nodige sanitaire voorzieningen, onthaal en kleinere opbergruimtes maken het geheel compleet. Buitenkant komt er een autowasplaats en bijkomende opbergplaatsen.
Hier wordt werk gemaakt van een bedrijfsgebouw aangepast aan de hedendaagse normen. De opslag van bepaalde producten of de sanitaire voorzieningen voor het personeel krijgen hun wettelijk voorziene plaats. Grote opvangcontainers voor regenwater en een eigen watersanering komen op deze site. Ook is er een CNG-tankstation (aardgas) gepland voor de gemeentelijke voertuigen. Ternat trekt met deze inrichting duidelijk de ecologische kaart; zo verduidelijkt David. Het terrein krijgt ook nieuwe groenvoorzieningen en een doordachte ’flow ’ van het lokale verkeer.
Voor de 35 werkmannen (excuseer, er is ook een vrouwelijk personeelslid en een poetsvrouw) is het nog even wachten op hun nieuw verblijf. Zonder onverwachte tegenslagen kan het gebouw eind dit jaar in gebruik zijn.
Het verschil met de oude ‘federatie’ zal dan voor de Ternattenaar groot zijn. Een eigentijdse service voor de burger vereist immers aangepaste werkmiddelen. Dit nieuwe gebouw is hier een mooi voorbeeld van.
Belleman